Student

Hoe maak ik een schermopname met Kaltura Capture?

Updated on

Kaltura Capture installeren
Functies Kaltura Capture
Scherm(en) selecteren
Instellingen aanpassen 
Een opname starten en opslaan

Met Kaltura Capture is het mogelijk om een opname te maken van je scherm en/of je webcam. Hiermee kun je op gemakkelijk creatieve content creëren. Zo kun je bijvoorbeeld een instructievideo maken met gebruik van programma's op je computer of PowerPointslides. Op alle RU-werkplekken (niet de werkplekken van het RadboudUMC) is Kaltura Capture standaard geïnstalleerd. Je kunt Kaltura Capture ook downloaden op je eigen computer (voor Windows en Mac).

Kaltura Capture installeren

 1. Navigeer naar Activities in de navbar van je cursus.
 2. Klik op Kaltura My Media.
 1. Klik op Add New.
 2. Klik op Kaltura Capture.
 • Klik op Download for Windows of Download for Mac om het programma te downloaden. Onderin je browser zie je de download van het installatieprogramma, welke je moet doorlopen om het programma te installeren.  

Om Kaltura Capture te gebruiken, ga je na de installatie terug naar Brightspace.

 • Navigeer naar Activities in de navbar van je cursus.
 • Klik op Kaltura My Media.
 • Klik op Add New en vervolgens op Kaltura Capture.
 • Er verschijnt een pop-upvenster met de vraag of je het programma Kaltura Capture wilt openen. Klik op Kaltura Capture openen. NB: vink de checkbox aan om deze melding hierna niet meer te krijgen.

Functies Kaltura Capture

Als je Kaltura Capture hebt geopent, verschijnt er een balk met opties in je scherm.

 1. Recordknop: klik op deze knop om de opname te starten.
 2. Schermicoon/webcamicoon: je kunt beeld van een scherm en een webcam tegelijkertijd opnemen. Met deze twee iconen selecteer je welk scherm en welke webcam dit zijn.
  • Klik op het pijltje naast het icoon om te zien welke schermen/webcams je kunt gebruiken voor de opname. Als je meerdere schermen en/of webcams hebt, selecteer je hier welke je wilt gebruiken. NB: als je het ene scherm/de ene webcam hebt geselecteerd als eerste optie, staat deze niet meer in de lijst bij de tweede optie.
 3. Microfoonicoon: met deze functie kun je geluid opnemen.
  • Selecteer welke microfoon je gebruikt door op het pijltje naast het icoon te klikken (indien er meerdere microfoons aanwezig zijn).
  • De streepjes onder onder het mircofoontje geven aan hoeveel geluid de microfoon opvangt.  
 4. Manage: via Manage kun je instellingen aanpassen, onder andere de titel en beschrijving van de opname en de opnamekwaliteit.

Doordat je beeld van twee beeldschermen, twee webcams of een beeldscherm en een webcam tegelijkertijd kunt opnemen, kun je tijdens de opname deze twee bronnen naast elkaar gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld op een beeldscherm een presentatie laten zien en hier aantekeningen in maken en via de webcam jezelf opnemen terwijl je uitleg geeft. Als je maar één beeldscherm of webcam wilt gebruiken, dan zet je de andere optie op inactief. Klik hiervoor op het schermicoon/webcamicoon. Het icoon wordt nu grijs en er staat een streep doorheen. Je maakt de optie weer actief door nogmaals op het icoon te klikken. Je kunt op dezelfde manier ook de microfoon aan-/uitzetten als je alleen maar beeld wilt opnemen.

Scherm(en) selecteren

 1. Klik op het pijltje om een scherm te kiezen indien je meerdere actieve beeldschermen of een webcam gebruikt. In het schermpje zie je wat je gaat opnemen.
 2. Selecteer het gewenste scherm.
 3. Selecteer of je het volledige scherm wilt opnemen (Full Screen) of een gedeelte (Select Area).
 1. Selecteer hoe groot het gedeelte is dat je wilt opnemen. Je kunt de maat ook bepalen door de hoeken van het grijze vlak naar buiten/binnen te slepen.
 2. Verschuif het grijze vlak naar het gedeelte van het scherm dat je wilt opnemen.
 3. Klik op Confirm.

Instellingen aanpassen

 • Klik in de balk op Manage. Je landt op het Librarytabblad.
 • In de linkernavigatiebalk kun je (van boven naar beneden) navigeren naar de Library, Settings en Information.
 • Klik op New Recording om een nieuwe opname te maken. 

Library

In de Library zie je alle video's die je hebt opgenomen met Kaltura Capture en lokaal hebt opgeslagen. Je kunt de video's uploaden naar Kaltura My Media in Brightspace, je kunt video's verwijderen en je kunt de titel en beschrijving van een video aanpassen. NB: je kunt de titel, beschrijving en tags alleen aanpassen als je de video nog niet hebt geüpload in Brightspace.

 1. Klik achter een opname op Upload om de video te uploaden in Kaltura My Media, zodat je deze in Brightspace kunt bekijken. NB: afhankelijk van de grootte van de video en je internetverbinding kan het even duren voordat je video zichtbaar is in Kaltura My Media.
 2. Klik op Delete om de video te verwijderen. NB: je verwijdert de video alleen uit de lokale Library van Kaltura Capture, niet uit Kaltura My Media.
 3. Klik op een video om de details te zien.
 1. Pas eventueel de titel van de opname aan.
 2. Voeg eventueel een beschrijving en/of tags toe. Tags zijn handig om gemakkelijk opnames terug te vinden die vergelijkbaar zijn met andere opnames.
 3. Klik op Save om de wijzgingen op te slaan. Je navigeert direct terug naar de Library.

Settings

 1. Selecteer met welke schermkwaliteit je de webcamopnames (Camera recording quality) en schermopnames (Screen recording quality) wilt maken.
 2. Klik op Logs Directory om te navigeren naar de map op je computer waarin de filmpjes automatisch opgeslagen worden. Klik op de map Recordings om de filmpjes te zien.

Information

Je ziet welke versie van Kaltura Capture is geïnstalleerd en als welke gebruiker je bent ingelogd. Klik op Sign out om uit te loggen.

Een opname starten en opslaan

Als je in de balk van Kaltura Capture hebt geselecteerd welke schermen je wilt gebruiken, kun je de opname starten.

 • Klik op de opnameknop. Kaltura Capture telt vervolgens af van drie naar nul alvorens de opname start.

Als er een opname bezig is, zie je in je werkbalk van je computer een rode stip in de Kaltura Capturetegel verschijnen.

Rechtsonderin je scherm verschijnt de opnamebalk:

 • Klik op de stopknop (vierkant) om de opname te beëindigen. Kaltura Capture vraagt of je zeker weet dat je de opname wilt beëindigen.
 • Klik op de pauzeknop (rood) om de opname te pauzeren. Klik nogmaals om de knop om de opname te hervatten.
 • Klik op het kruisje om de opname te verwijderen.
 • De timer geeft aan hoe lang de opname bezig is.
 • Je kunt de opnamebalk onzichtbaar maken door te klikken op het streepje rechtsbovenin. Klik op de Kaltura Capturetegel in je werkbalk om de opnamebalk terug te halen.

Als je de opname hebt beëindigd, kom je automatisch op de detailpagina van de video (Entry) in Manage:

 1. Pas eventueel de titel aan. NB: Kaltura Capture vult een automatisch gegenereerde titel in die bestaat uit een vast begin plus de datum en tijd van de opname. Het is dus handig om de opname een titel te geven waaraan jij kunt herkennen welke opname het betreft en waarmee je hem gemakkelijk terugvindt in Kaltura My Media.
 2. Voeg eventueel een beschrijving toe.
 3. Voeg eventueel tags toe.
 4. Klik op Delete om de opname te verwijderen.
 5. Klik op Save & Upload om de opname op te slaan en te uploaden naar Kaltura My Media.
 6. Klik op Save om de opname lokaal op te slaan op de computer. Je kunt hem later nog uploaden naar Brightspace.
Previous Article Hoe bewerk ik een video in Kaltura?
Next Article Hoe kan ik een geüploade video downloaden?