Student

Hoe kan ik cursussen zoeken en filteren?

Updated on

De Radboud Universiteit biedt jaarlijks duizenden cursussen aan voor tientallen opleidingen. Vrijwel al die cursussen zij n te vinden in OSIRIS. Daarom kan het nuttig zijn om het aanbod te doorzoeken met behulp van filters. In deze instructie wordt getoond hoe dat in zijn werk kan gaan.

Ga naar > Onderwijscatalogus

Selecteer de menuknop in de linker bovenhoek en kies "Onderwijscatalogus".

In de Onderwijscatalogus zijn beschikbaar:

 1. Een zoekbalk waarmee op (een deel van) de code of de titel van de cursus kan worden gezocht
 2. De filters die zijn gebruikt bij de huidige set van gevonden cursussen
 3. Het aantal gevonden cursussen
 4. De filterknop om de filter instellingen aan te passen.  

In de  bovenstaande situatie zijn er dus 3215 cursussen gevonden, door met het zoekfilter 2019 te zoeken. Om de gebruikte set van filters aan te passen ga je als volgt te werk. Klik op de filterknop (4).

Aanpassen van de filters

Er verschijnt nu aan  de linkerkant van het scherm een gedeelte waarin je de filters kunt aanpassen. Dat doe je door de checkboxen aan of uit te zetten. Achtrer elke filteroptie zie je direct ook hoeveel cursussen het betreffende filter zal opleveren. Zo zie je dat er momenteel in 2019, 3215 cursussen zijn, maar wanneer je 2018 erbij selecteert, zullen er 3410 cursussen bijkomen.

De volgende filters zijn beschikbaar:

 • Toon: in dit gedeelte kun je ervoor kiezen om aleen die cursussen te tonen die open staan voor inschrijving, of waarvan de toets open staat voor inschrijving.
 • Mijn programma: hier worden alle verplichte en verplichte-keuzecursussen die je moet volgen voor je opleiding, getoond. In bovenstaand voorbeeld is deze sectie ingeklapt, maar door op het pijltje achter het filter te klikken kun je het uitklappen.
 • Collegejaar: keuze tussen de verschillende collegejaren die beschikbaar zijn. Zo is het ook mogelijk om de inhoud van cursussen uit voorgaande jaren  te raadplegen
 • Start in maand (scroll naar beneden): de maand waarin de cursussen starten
 • Faculteit (scroll naar beneden): toont alle faculteiten waarvan cursussen beschikbaar zijn
 • Cursustype (scroll naar beneden): toont alle cursustypen van cursussen beschikbaar zijn
 • Taal (scroll naar beneden): toont de taal waarin cursussen gegeven worden
 • Studenten andere faculteiten hebben toegang? (scroll naar beneden): toont of studenten van andere faculteiten dan die van de faculteit waarvan de cursus is, zogenaamde 'bijvakkers' deel mogen nemen
 • Docent (scroll naar beneden): toont de namen van alle docenten die aan een of meerdere cursussen verbonden zijn.

Zoeken in een filter

Wanneer er teveel waarden zijn om te tonen kun je in het filter naar een specifieke waarde zoeken zoals bijvoorbeeld bij docenten. Klik op de knop 'Meer'.

Je kunt op voor of achternaam of een deel ervan zoeken. Achter elke naam staat tussen haakjes bij hoeveel cursussen de betreffende docent is betrokken. Het is altijd mogelijk om meerdere docenten te selecteren. het aantal gevonden cursussen zal dan bij elkaar worden opgeteld.  Selecteer een of meerdere checkboxen en klik op 'OK'

In bovenstaande filtering is dus een set van 19 cursussen gevonden die worden gegeven door drie docenten. De cursussen kunnen in verschillende collegejaren vallen.

Wat als ik met de filters de door mij gezochte cursus niet kan vinden?

In bepaalde gevallen is het mogelijk dat je een cursus niet kunt vinden door de filters te gebruiken. Dat heeft er mee te maken dat de het bijwerken van de filters 's nachts gebeurt. daardoor kan het voorkomen dat er cursussen zijn die wel open staan voor aanmelding, maar nog niet in de filters worden gevonden. Wanneer je een cursus niet kunt vinden m.b.v. de filters probeer dan ook om met de cursuscode of titel te zoeken in het zoekveld boven aan het scherm.

Previous Article Zaken: waarvoor is tabblad 'Zaken'?
Next Article Waar kan ik zien voor welke cursussen of toetsen (etc.) ik sta ingeschreven?